Dåligt exempel??!!

Hur vi är som föräldrar till våra barn är väldigt inviduellt. Vem som är bra och vem som är dålig är vi snabba att dömma. Men vem är det som avgör vad som är en dålig förälder??
Är det vad som står i böckerna? Är det våra egna värderingar? Eller är det avundsjuka?
Vissa saker är självklara, att slå sitt barn eller tala nedvärderande. Inget sådant är ok för mig. Utan det är mer hur vi uppfostrar dom små.

Jag har själv upplevt hur jag har fått vara det dåliga exemplet. Hur man aldrig skulle göra. Men jag har aldrig nämnts vid namn. Varför vet jag inte, kanske för att det inte hör till saken vem jag är. Eller för att man inte vågar stå för den åsikten?! Jag skulle själv vilja veta. Men att tro att jag är bakom flötet och inte kan läsa mellan raderna är rent ut sagt idiotiskt!

Här är några exempel på vad enligt vissa föräldrar är dåligt att göra mot sitt barn.

* Att använda sig av 5 min metoden.
Ja den här omtalade uppfostringsmetoden är älskade av vissa men hatad av andra. Jag skulle inte själv säga att jag är överförtjust av den men det funkar.
När Melle skulle sluta med välling fick vi ta den till hjälp. Vi väntade kanske max 4 min innan vi gick in till honom och sa godnatt. Så fick vi hålla på i 2 nätter men sen sov han på nätterna utan välling.
Det fick vi sedan en liten känga av för att vi använt oss av. Hur kan man låta sitt barn ligga och gråta?? Ja mitt svar är för att jag är stark, även om det är jobbigt så måste jag orka. Jag vill inte att Melle ska vakna och äta bara för att han är van vid det. Jag vill att han ska sova på nätterna, så han orkar med dagarna.
Sen kan jag säga att det är för att vi även som föräldrar måste få sova. Jag har inte sovit en hel natt sen Melvin föddes. Det är 1 ½ år sedan. Vi har fått sova max 6 timmar i streck och det kan jag räkna på ena handens fingrar.
Så om ni inte varit med om det är det svårt att förstå hur jobbigt det kan vara att aldrig känna sig helt utvilad till 100 %. Jag skulle älska att ha ett barn som sover hela nätterna utan vakna. Men jag klagar inte varje gång barnen sovit dåligt. Det är en del i föräldraskapet och jag tar det gärna! 

* Att ge småbarn öl.
Även där är vi hemska föräldrar som gör det. Och jag står för att Melle får smaka öl. Inga stora mängder men lite. Han verkar inte än ha tagit skada av det men vem vet på sikt?! Är mycket som vi nu inte vet om våra barn tagit skada av. Det är för framtiden att visa.
Men ärligt, hur många föräldrar har inte låtit sina barn smaka öl?? Om dom inte får smaka det då ska vi minsann hålla dom borta från kaffe med. Det är minst lika skadligt för dom små. Men det talas det inget om!

Hur skulle det se ut om jag gav mig på alla föräldrar som inte ser till att deras barn får sova när dom är små. Är viktigt när dom är under ½ år att få sova flera gånger om dagen. Men alla barn gör inte. Men inte ser ni mig peka med handen och tala om hur illa jag tycker det är.
Eller varför man inte är hemma och tar det lugnt när man har en bebis. Dom behöver mycket trygghet och lugn & ro. Inte att jämt vara på språng och borta hela dagarna.
Nej vänjer man sina barn vid sådana levnadsförhållanden så funkar det. Alla barn är olika individer. I sådana här frågor finns det inget rätt och fel. Är vad jag har lärt mig!

Men sitt inte och häng ut andra som dåliga föräldrar. Vem säger att just NI är bra?!
Vi har alla rätt till våra egna åsikter men stå för dom då också! Börja inte att babbla bort er. Och inse att andra kanske ser er som mindre bra föräldrar!

Nu har jag fått avreagera mig lite. Men kom gärna med egna tankar och åsikter, jag kanske är helt ute och cyklar här =)


Kommentarer
Angelica säger:

Vi har också kört med "5min metoden". En egen variant, just för att vänja Aimee till att sova hela nätter och edt har gått utmärkt. :)

Sen så behöver man ju inte tolka in att alla som kört 5min metoden, har kört den på ett hitler vis.



Jag håller med dig. MAn ska inte sitta med pekpinne hit och dit, för ingen är perfekt. ALLA har brister, ALLA har det kämpigt till och från, ALLA gör misstag, ALLA som har barn VET att INGENTING är en dans på rosor iochmed att barn faktiskt KRÄVER uppmärksamhet, förebilder, stabilitet, ekonomi, tid, ork, plats, uppmuntran, lek, regler, mat etc etc etc



Jag tycker du är en fantastisk mamma! Och jag är säker på att du OCH Christian gör en bra jobb med era grabbar! Puss på er alla fyra <3

2010-07-27 | 19:04:19
Bloggadress: http://aimeesmom.blogg.se/
Louice säger:

Vi körde 5-minuters metoden med Ebba, för att vi inte orkade stå och vagga henne i 30 minuter för att hon skulle somna och orkade inte ligga 1,5 timme i hennes säng när hon låg och lekte fast hon skulle sova. Det var skitjobbigt, men efter 3 dagar somnade hon lugnt och fint. Alexander fick lära sig att somna själv redan från att han var jätteliten, just för att vi kände att vi inte skulle orka med en 5-minutare igen=) Jag är övertygad om att du och Christian är superbra föräldrar till era guldklimpar. Sköt om er och ha en skön semester!

Kramar från K-holm

2010-07-27 | 21:39:15
Lisa säger:

Tack Louise för det du skriver. Det känns skönt att veta att fler använder sig av metoden och den fungerar.

Hoppas att allt är bra med dig och familjen!

Kramar!

2010-07-27 | 21:48:19
Bloggadress: http://lafamila.blogg.se/
Elin säger:

Det här med att vara förälder tycker alla att de kan lägga sig i, för alla som är föräldrar TROR att de KAN det. Jag tror ingen kan säga att de kan vara det, däremot tror jag att vi KAN VÅRA BARN. Ni vet vad som är bäst för era guldkorn just eftersom ni känner dem bäst. Och andra föräldrar känner sina barn bäst. Det är så trist när folk ska klanka ner på det och det i föräldraskapet. Förälder är nåt som många är och alla har föräldrar och har synpunkter hur de ska vara. Alla tror att de vet...



Jag är säker på att de flesta (dock inte alla) gör sitt bästa för att vara "bra" (vad som nii defineras som bra) föräldrar. MEN utifrån sitt eget synsätt.



Beundrar att du är en så positiv människa! Kram Elin

2010-07-27 | 22:34:25
Bloggadress: http://barnochfamilj.blogg.se/
Elin säger:

Där det står NII skulle det stå NU =)

2010-07-27 | 22:35:47
Bloggadress: http://barnochfamilj.blogg.se/
sol säger:

Ja det är väl lite sådana vi alla är med handen på hjärtat, vi har åsikter om hur andra gör med sina barn! Tror att man måste komma till den insikten att man kan inte vara omtyckt av alla, och varför skulle man vilja det? Bäst blir det nog, tror jag, om man gör som man själv tycker är bra, och känner sig bekväm och tillfreds med det beslutet! Om man som förälder tror att man gör barnet en välgärning genom att kånka omkring det hela natten för att den skriker-gör det, annars lär man den sova på natten och då skriker de flesta barnen några nätter, inget konstigt med det, men de slutar och sover sedan gott på natten och vaknar sedan och är glad och utsövd. Måste erkänna att jag själv i mina dagar mer har ondgjort mig över människor som inte har tordats vara "förälder" till sina barn än de som har flutit med utan att våga göra det som de tycker är det bästa just för sin egen lilla klimp! Långt blev det, men andemeningen är, gör som du tycker blir bäst, men framför allt ska man inte bry sig om vad andra tycker!!

2010-07-28 | 08:56:30
Lisa säger:

Elin: stämmer helt in med det su skriver. Det är bättre att inse att alla uppfostrar sin barn olika. Vi gör bäst i att strunta hur andra gör och se till oss själva istället.

Och tack för din varma kommentar, det ger mig styrka att för höra det =) Tycker du är en underbar mamma och människa. Kram på dig!



Sol: kul att se dig lämna en kommentar. Skulle vara kul och veta lite mer vem du är. Du kommer ofta med kloka ord =D

Ha det så gött vem du nu än är ;-)

2010-07-28 | 09:05:19
Bloggadress: http://lafamila.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback