Yummie!

Igår slog vi till på att göra creme bruleè till efterrätt. Barnen har ännu inte blivit frälsta, så efter dom somnat tände vi lite ljus och myste i soffan.
 
Den främre än min och är bränd med råsocker. Den bakre är makens diabetesvariant utan socker =)
 
Tror det finns lika många recept som det finns invånare i denna stad på just denna efterrätt men jag ska ge er mitt.
 
Ca 6 st:
 
6 st äggulor
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
ca 1 dl strösocker
 
Till karameliseringen:
 
Ca 1 msk råsocker/farinsocker/strösocker
 
Gör så här:
 
Sätt ungen på 180 grader.
 
Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret. Lägg även med vaniljstången.

Tillsätt grädden och mjölken och värm upp. Här kan man välja om man vill ha mer eller mindre grädde. Man kan ta enbart 2 dl grädde och 4 dl mjölk. Valet är fritt =)

Blanda och vispa äggulor och resten av sockret i en bunke. 

Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.

Smöra 6 små formar eller en större form.

Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna.

 

Ställ formarna/formen i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min eller tills dom stelnat.

Ställ dom sedan svalt.

Till karameliseringen kan man göra det i ugnen på grillvärme. I såfall sätter ni ugnen på 250 grader och strör över sockret. Låt dom stå i ca 10 min eller tills dom fått en knäckig yta. Annars är det bara att strö över sockeret och bränna av med en brännare.

Klart för servering!

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback